ربکا گرینسپن، رئیس UNCTAD گفت: «هنوز زمان برای عقب نشینی از لبه رکود وجود دارد.
‘اراده سیاسی’
وی با اشاره به اینکه روند فعلی به آسیب پذیرترین قشر آسیب می رساند، افزود: «این موضوع انتخاب های سیاسی و اراده سیاسی است.
UNCTAD هشدار می دهد که رکود جهانی ناشی از سیاست می تواند بدتر از بحران مالی جهانی 2007 تا 2009 باشد.
این آژانس گفت که انقباض بیش از حد پولی و حمایت مالی ناکافی می تواند اقتصادهای جهان در حال توسعه را بیشتر در معرض بحران های آبشاری قرار دهد.
را چشم اندازهای توسعه در دنیایی از هم گسیخته این گزارش اشاره میکند که شوکهای طرف عرضه، کاهش اعتماد مصرفکننده و سرمایهگذار، و جنگ در اوکراین باعث کاهش رشد جهانی شده و باعث ایجاد فشارهای تورمی شده است.
و در حالی که همه مناطق تحت تاثیر قرار خواهند گرفت، زنگ خطر بیشتر برای کشورهای در حال توسعه به صدا درآمده است، که بسیاری از آنها به نکول بدهی نزدیکتر شده اند.
با تشدید استرس اقلیمی، خسارات و خسارات در اقتصادهای آسیب پذیر که فاقد فضای مالی برای مقابله با بلایا هستند، افزایش می یابد.
چشم انداز تلخ
این گزارش پیش بینی می کند رشد اقتصادی جهان در سال 2022 به 2.5 درصد و در سال 2023 به 2.2 درصد کاهش خواهد یافت. – کندی جهانی که باعث می شود تولید ناخالص داخلی پایین تر از روند پیش از همه گیری کووید باشد و بیش از 17 تریلیون دلار هزینه از دست دادن بهره وری جهان را به همراه خواهد داشت.
با وجود این، بانکهای مرکزی پیشرو به شدت نرخهای بهره را افزایش میدهند و تهدیدی برای قطع رشد و سختتر کردن زندگی برای بدهکاران سنگین میکنند.
کندی جهانی بیشتر آشکار خواهد شد کشورهای در حال توسعه به آبشاری از بحران بدهی، بهداشت و آب و هوا.
بر اساس این گزارش، کشورهای با درآمد متوسط در آمریکای لاتین و کشورهای کم درآمد در آفریقا ممکن است در سال جاری شاهد برخی از شدیدترین کندی ها باشند.
بحران بدهی
با توجه به اینکه 60 درصد از کشورهای کم درآمد و 30 درصد از اقتصادهای بازارهای نوظهور در تنگنای بدهی یا نزدیک به آن قرار دارند، UNCTAD نسبت به یک بحران احتمالی بدهی جهانی هشدار می دهد.
کشورهایی که قبل از همهگیری نشانههایی از مشکلات بدهی نشان میدادند، بهویژه تحت تأثیر رکود جهانی قرار گرفتند.
و شوک های اقلیمی خطر بی ثباتی اقتصادی در کشورهای در حال توسعه بدهکار را تشدید می کند، که ظاهراً توسط اقتصادهای بزرگ G20 و سایر نهادهای مالی بین المللی کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
کشورهای در حال توسعه در حال حاضر حدود 379 میلیارد دلار از ذخایر خود را برای دفاع از ارزهای خود در سال جاری خرج کرده اند.
این نهاد سازمان ملل از مؤسسات مالی بینالمللی درخواست میکند که فورا نقدینگی بیشتری را فراهم کنند و کاهش بدهی را برای کشورهای در حال توسعه تمدید کنند. از صندوق بینالمللی پول میخواهد اجازه استفاده عادلانهتر از حقوق برداشت ویژه را بدهد. و کشورها باید چارچوب حقوقی چندجانبه را در مورد تجدید ساختار بدهی در اولویت قرار دهند.
نرخ بهره کوهنوردی
در همین حال، افزایش نرخ بهره در اقتصادهای پیشرفته بیشترین ضربه را به آسیب پذیرترین کشورها وارد می کند.
حدود 90 کشور در حال توسعه شاهد تضعیف ارزهای خود در برابر دلار در سال جاری بوده اند – بیش از یک سوم آنها بیش از 10 درصد.
و از آنجایی که قیمت کالاهای ضروری مانند غذا و انرژی در پی جنگ اوکراین افزایش یافته است، دلار قوی تر وضعیت را بدتر می کند با افزایش قیمت واردات در کشورهای در حال توسعه.
در حرکت رو به جلو، UNCTAD از اقتصادهای پیشرفته می خواهد از اقدامات ریاضتی اجتناب کنند و سازمان های بین المللی برای اصلاح معماری چندجانبه به کشورهای در حال توسعه می خواهند که حق اظهار نظر منصفانه را داشته باشند.
بازارهای آرام، گمانه زنی ها را کاهش می دهد
در بیشتر دو سال گذشته، افزایش قیمت کالاها – به ویژه مواد غذایی و انرژی – چالشهای مهمی را برای خانوادهها در همه جا ایجاد کرده است.
و در حالی که فشار صعودی بر قیمت کود، آسیب های پایدار بسیاری از کشاورزان کوچک در سراسر جهان را تهدید می کند، بازارهای کالا به مدت یک دهه در وضعیتی متلاطم بوده اند.
اگرچه ابتکار غلات دریای سیاه با میانجیگری سازمان ملل متحد کمک قابل توجهی به کاهش قیمت جهانی مواد غذایی کرده است. توجه کافی به نقش سفته بازان نشده است و دیوانگی شرط بندی در قراردادهای آتی، سوآپ کالا و صندوق های قابل معامله در بورس (ETF) در این گزارش آمده است.
همچنین، به نظر میرسد که شرکتهای چندملیتی بزرگ با قدرت بازار قابلتوجهی از شرایط فعلی برای افزایش سود بر پشت برخی از فقیرترین کشورهای جهان بهرهبرداری کردهاند.
UNCTAD از دولت ها خواسته است که هزینه های عمومی را افزایش دهند و از کنترل قیمت در انرژی، غذا و سایر زمینه های حیاتی استفاده کنند. سرمایه گذاران برای هدایت پول بیشتر به انرژی های تجدیدپذیر؛ و از جامعه بین المللی خواست تا از ابتکار غلات با میانجیگری سازمان ملل حمایت بیشتری کند.